TikTok

Een nieuw app die flink in opkomst is, is TikTok. Een super populaire app voor jong en oud. De app is vooral populair onder jongeren, maar steeds meer oudere zien ook het plezier van de app. Het is een app waar korte muziekfilmpjes kunnen worden gemaakt en gedeeld. Het gaat ook vaak om grappige filmpjes, je kan ook een eigen filmpje met eigen geluid delen. Het gaat hierbij om korte filmpjes vanaf 3 seconde tot 60 seconde. Populaire filmpjes op TikTok zijn dansfilmpjes, playbackfilmpjes en grappige filmpjes.

Geschiedenis van TikTok

Het moederbedrijf van TikTok is ByteDance dat in 2012 werd opgericht door Zhang Yiming. Dit bedrijf startte in 2016 de app; Douyin. Binnen nog niet eens een jaar had de app al 100 miljoen actieve gebruikers. Dit ging hier nog enkel om China. Omdat de populariteit bleef stijgen besloten ze een internationale variant te maken. Dit was in 2017 met de naam TikTok. In 2017 kocht ByteDance ook een ander bedrijf over; musical.ly. Dit was een app van een onderneming in Shanghai. In 2018 zijn beide apps samengevoegd tot één app. De app werd super populair en beschikbaar in 150 verschillende landen. Maandelijks heeft TikTok 1,2 miljard gebruikers!

Kritiek op de app TikTok

Veel Amerikanen vinden dat TikTok een gevaar is voor de veiligheid van kinderen. Er geldt een leeftijdsgrens van 13 jaar, maar veel gebruikers blijken toch jonger te zijn dan de minimumleeftijd. Ook is er bewezen dat China makkelijk aan persoonlijke gegevens van een gebruiker kan komen. Dit is privacy schending waar ze al eerder een schending op hebben gehad van maar liefst 5,7 miljoen dollar. Donald Trump, de toenmalige Amerikaanse president, dreigde in 2015 een verbod op de app. Dit was vanwege privacy schending van de mens. Ook gebeuren er nare dingen op TikTok. TikTok is een leuke app voor jongeren maar brengt ook tragische verhalen met zich mee. Zo zullen obese mensen, transgenders, gehandicapten en andere specifieke groepen veel kritiek krijgen op deze app. In de ergste gevallen werden deze mensen zelfs gepest en kon lijden tot tragische gebeurtenissen. In 2020 heeft TikTok gemeld dat de bereikbaarheid van deze specifieke groepen werd beperkt. Toch blijft er kritiek op de app. Of er een verbod komt, is nog steeds onzeker.